diumenge, 24 de maig del 2009

Post 125: Positivant el negatiu

Avui explicaré com he obtingut les imatges del post anterior, positivant el negatiu del carret. Aquest mètode funciona especialment bé amb els carrets de blanc i negre. Amb el carrets de color però, és una cosa totalment diferent, ja que la seva digitalització sovint porta dificultats tècniques com les dominants de color i requereix una labor força més complexa per donar a la imatge digital el mateix acabat que té la foto impresa del laboratori.

En primer lloc, cal digitalitzar el carret. En el meu cas, he obtat per ficar la càmara a contrallum del flash, amb el negatiu entre mig, utilitzant objectius per a macrofotografia, que ens permetrà obtenir una foto de tamany real del negatiu a 12 megapíxels. El resultat seria aquest:

Els negatius tenen un no sé què bastant "creepy"

És important obtenir una bona exposició, que permeti conservar les altes llums (que després seran les ombres) i les ombres (que després seran les altes llums). Un cop amb aquesta imatge, la passem a l'ordinador i ja la podem començar a treballar amb Photoshop, com si emulessim el revelat químic de laboratori (complementàriament, sempre podem utilitzar plugins que emulin diferents tipus de films fotogràfics: Polaroid, Velvia, Provia, Superia, Gold, Tri-X, etc).

El primer a fer, serà rotar (90º a la dreta o a l'esquerra) i invertir la imatge fins a obtenir el que realment es va fotografiar. Després caldrà anar als ajustaments de la imatge i invertir els colors i posteriorment desaturar (blanc i negre) la imatge. Després d'això ja tindrem un resultat una mica acceptable. Ara bé, els negres no acaben de ser negres del tot i el contrast de la foto és força deficient. Per arreglar-ho, caldrà tocar els nivells, augmentant el color dels negres. Si per fer-ho mirant l'histograma (el gràfic aquell), els resultats són decents movent els negres fins a l'inici de "la part important" de la imatge.


Amb això obtindreu tal qual una cosa d'aquest tipus:

Finalment, podeu aplicar els retocs que creieu convenients: retallar la foto del negatiu, clonar defectes de la fotografia (en el meu cas hi ha rallades i pols que ha sofert el negatiu), aplicar efectes, màscares d'enfocament, etc (la foto retocada està al post anterior).
Com veieu no és gaire complicat i realment, a nivell imprès a un tamany de 11X15, que és el típic dels laboratoris fotogràfics, apenes hi ha diferència, en principi.