divendres, 10 de juliol del 2009

Post 132: Sobre el polaritzador circular

Avui toca parlar dels filtres polaritzadors, en concret dels polaritzadors circulars. Si la fotografia ja és un hobby car de per sí, quan un comença a veure la d'accessoris que hi ha, és per plorar: que si filtres, que si trípodes, que si targetes, que si motxilles, que si controls remots,... és un merder!

El filtre polaritzador circular serveix per eliminar part o la totalitat de la llum polaritzada que es reflecteix al medi ambient. D'aquesta manera, aquest filtre permet eliminar reflexos de l'aigua, de superfícies metàl·liques, enfosquir els cels i augmentar el contrast dels núvols, fer guanyar verds en paisatges de vegetació, etc. El funcionament d'aquest filtre consisteix en dues superfícies, una de les quals gira sobre l'altra i ens permet variar l'efecte polaritzador d'un mínim a un màxim. L'efecte polaritzador només sol ser efectiu en dies de ple sol, ja que és quan més es pot percebre la llum polaritzada. A més, redueix d'un o casi bé 2 punts la llum que entra a la càmera, així que també actua en certa manera de filtre de densitat neutra (redueix la llum que entra a la càmera).

Polariser mode OFF (al costat inferior dret hi ha un dit meu :D)

Polariser mode ON

Ara per ara tampoc he pogut fer masses proves, ja que el temps no ha acompanyat massa... Tot i així, el poc que he pogut provar sembla força satisfactori i sobretot per fotografies de paisatges promet ser una eina indispensable. El setup que he escollit pel polaritzador consisteix en un únic polaritzador circular B+W KSM de 77mm (és un dels cars, però és de vidre i la qualitat realment es nota) que adapto per mitjà d'anells a tots els objectius (ara per ara de 49mm i 55mm), enlloc d'haver de comprar un filtre per cada objectiu.

Filtre polaritzador amb mínima polarització en blanc i negre

Filtre polaritzador amb màxima polarització en blanc i negre

Avia'm si para de fer aquest temps raro i és possible a sortir a alta muntanya a fer algunes proves!

4 comentaris:

jaume ha dit...

No t'imagines amb lo poc que expliques, lo molt que m'ha ajudat a entendre de què va això dels filtres polaritzadors. Tinc en ment comprar-ne un dels primers que cites, per a apaigavar els reflexes i per ressaltar els núvols. Per cert, que ahir mateix vaig encomanar als a Hong Kong un disparador sense fil i un traste pel balanç de blancs, per la mòdica quantitat de 8$ i pico! (enviament inclós). Si no arriba tampoc hem treurà la son...

cilinderman ha dit...

Jajjaja! Ebay i Hong Kong és la combinació clau! Hi ha coses que sorprenen per la seva qualitat, d'altres que ja t'esperes una mica que et duri quatre dies, però de totes maneres és ideal per saber si després val la pena o no comprar algo de qualitat.

El traste aquest pel balanç de blancs és una carta grisa? Ho vaig estar mirant i si es té paciència, realment permet aconseguir el balanç perfecte per les fotos!

jaume ha dit...

Si, es una mena de filtre però de color blanc trencat. Quan arribi ja t'explicaré... si arriba!

cilinderman ha dit...

I tant que ho farà!

Els xinos que venen per eBay són dels venedors més complidors que hi ha. Algun cop m'han perdut algo o m'han enviat un item incorrecte i davant la impossibilitat (el preu del shipping ja supera el preu del producte) que representa retornar-los el producte perquè enviin el producte un altre cop, te'n envien un altre sense cap cost (ja m'ha passat força vegades). Pel benefici que ells treuen, els hi surt millor reduir el marge de benefici i evitar un comentari negatiu :).